Hoofdpagina

Inleiding

Hoofdstuk 1

Hoofdstuk 2

Hoofdstuk 3

Hoofdstuk 4

Hoofdstuk 5

Extra

Conclusie

 

 

 


De geschiedenis van Roermond.

profielwerkstuk van:
Mandy Slaats en Saskia Bloemen
B.C. Broekhin, Roermond
Docent: Dhr. van Bilsen

11-04-2006


Hoofdvraag:
Welke elementen uit de geschiedenis van Roermond van 1213 tot ongeveer 1800 zijn vandaag de dag nog terug te vinden in de stad Roermond?

Deelvragen:
1. Hoe is Roermond ontstaan?
2. Roermond op economisch gebied
3. Roermond op
sociaal gebied
4. Roermond op politiek/bestuurlijk gebied
5. Roermond op cultureel gebied

Extra:
Interview Charlotte Ruys

Werkwijze

De oriëntatiefase heeft bij ons behoorlijk lang geduurd. In eerste instantie wilden wij een werkstuk gaan maken voor het vak Nederlands met het als onderwerp dyslexie. Dit bleek niet heel origineel te zijn en de leraar was er niet erg enthousiast over. We zijn dus verder gaan zoeken naar een origineel onderwerp, maar dat viel niet mee. Het idee om een werkstuk over de geschiedenis van Roermond te gaan maken kwam in eerste instantie van iemand anders, maar we waren er meteen enthousiast over. Het leek ons interessant omdat het onderwerp zo dichtbij je ligt, zeker als je in Roermond woont. Dit prikkelde onze nieuwsgierigheid en toen hebben we besloten een werkstuk te gaan maken over dit onderwerp.

Toen de keuze eenmaal was gemaakt kwamen we voor de volgende keuze te staan, hoe gaan we het onderwerp belichten en wat word daarbij onze hoofdvraag? Hier zijn we niet meteen helemaal uitgekomen en eigenlijk pas halverwege het werkstuk hebben we de hoofdvraag en de deelvragen definitief geformuleerd.

Vervolgens kwam de volgende stap: informatie zoeken. Als eerste zijn we terechtgekomen bij Louis Wolters, iemand die erg geïnteresseerd is in de geschiedenis van zijn stad Roermond en waar we voldoende literatuur konden lenen. We hebben samen de mogelijkheden van de opzet van dit werkstuk besproken en de daarbij passende literatuur gezocht. Met een achterbank vol literatuur over de geschiedenis van Roermond gingen we naar huis. Dit was voldoende leesvoer om vele uren mee te vullen. Toen we ons in de boeken hadden verdiept zijn we begonnen met het maken van de hoofdvraag en de deelvragen. Vervolgens hebben we de deelvragen, hoofdstukken in ons werkstuk, verdeeld en zijn we begonnen met schrijven.

Al snel kwamen we erachter dat we nog meer informatie moesten zoeken. Hiervoor hebben we ons tot internet en de bibliotheek gewend. Hier hebben we het een en ander kunnen vinden, maar een paar specifieke dingen nog niet. We besloten om contact op te nemen met iemand van het gemeentearchief, dat werd Dhr. Van Helvoort. Ook hiervan hebben we nuttige informatie gekregen. Maar voor nog meer aanvulling zijn we zelf naar het gemeentearchief gegaan, waar we erachter kwamen dat het niet zo makkelijk is daar informatie vandaan te halen. Het zijn geen voorgekauwde verhalen, je moest voornamelijk zelf uit zakelijke gegevens en aktes conclusies trekken.

Vervolgens kwam er een tijd van zelfstandig de eigen hoofdstukken aan elkaar schrijven. Toen we hiermee klaar waren dachten we aan onze ontmoeting met mevrouw Ruys in het gemeentearchief en besloten als aanvulling een klein interview erbij te doen.
Als laatste zijn we bij elkaar gekomen om de puntjes op de i te zetten. We hebben een verdeling gemaakt voor de opmaak, werkwijze, inleiding en conclusie. Samen hebben we aan het logboek gewerkt.

Deze aanpak heeft geleid tot dit werkstuk. We hebben ons voor het eerst voor een werkstuk echt ondergedompeld in een onderwerp, de geschiedenis van Roermond, en dat was een hele leerzame ervaring. Het enthousiasme van de mensen die ons geholpen hebben was aanstekelijk en wij hopen dat dit terug te zien is in ons werkstuk.


Inleiding

Dit werkstuk gaat over de geschiedenis van Roermond. Dat is nogal een breed onderwerp en daarom hebben wij besloten om niet de hele geschiedenis te beschrijven, maar een deel hiervan. Onze hoofdvraag is welke elementen uit de geschiedenis van Roermond van 1213 tot ongeveer 1800 vandaag de dag nog terug te vinden zijn in de stad Roermond? Daarbij beginnen we met een stukje achtergrond van de stad, het ontstaan van de stad.
Vervolgens bekijken we de geschiedenis vanuit drie invalshoeken: economisch, sociaal, bestuurlijk en cultureel. U zult zien dat deze invalshoeken soms nauw in verband met elkaar liggen en dat het soms moeilijk is een onderwerp bij een bepaalde invalshoek te plaatsen.
Verder hebben we nog wat extra’s er bij gedaan, zoals informatie over kloosters in Roermond, de muntslag, de Hanze akte, en enkele middeleeuwse gebouwen.