Hoofdpagina

Putten

Maria
van
Achter
de
Luif

 

 

 

Maria van Achter de Luif

Bron: Facebook, 1 op 1 overgenomen
met toestemming Virginie Michiels

Hoe het voor mij begon;

En er kwam actie.

25 april 2022

Vandaag heeft Ben Linssen, van Linsen veiligheid, het Mariabeeld uit het kapelletje aan de Luifelstraat gebracht. het beeld heeft een beetje liefde nodig. Aan mij de eer om Maria en kind weer te laten stralen en die liefde werd gevonden bij Virginie Michiels. Ik hou jullie op de hoogte.


26 april 2022

Maria deel 2. De naakte waarheid. Het beeld is niet van gips of hout, maar gemaakt van polystone, een zeer harde kunststof. Rond 1970 werden er in Kevelear op grote schaal dit soort beelden geproduceerd. Vanaf 1990 worden ze voornamelijk in China gefabriceerd. Dit beeld is duidelijk gemaakt om aangekleed te worden. het hoofd van Maria is te groot in verhouding tot het lichaam. Dit is gemakkelijk op te lossen door haar op een verhoging te plaatsen. Wordt vervolgd.

2 mei 2022

Maria deel 3. De kroon van Maria is onherstelbaar beschadigd. Die moet er dus af. Dat is niet zo erg, want pas in de dertiende eeuw verschenen de eerste afbeeldingen van Maria met een kroon. Ruim 1300 jaar na de geboorte van haar zoon heeft iemand bedacht dat Jezus zijn moeder in de hemel heeft uitgeroepen tot koningin van hemel en aarde. Wordt vervolgd! Ben Linssen.5 mei 2022

Maria deel 4. Met een ijzerzaag heb ik voorzichtig de beschadigde kroon van het hoofd van Maria verwijderd. Ik ben er een behoorlijke tijd mee bezig geweest, omdat ik het niet aan durfde om het met een slijpschijf te doen. Persoonlijk vind ik Maria veel mooier zonder kroon. Ben Linssen

5 mei 2022

Maria deel 5. Omdat Maria geen kroon meer heeft heb ik die van het kind er ook afgehaald. Vervolgens heb ik de resten van de kronen weggehaald met een eeltschaaf. Daarna heb ik het "haar" bijgewerkt met polyesterplamuur. Wordt vervolgd.

9 mei 2022

Op zoek naar de juiste haarkleur voor Maria.

11 mei 2022

Stof uitgezocht voor de jurk van Maria. Onderkleed, bovenkleed en eventueel een sluier.

11 mei 2022

Meten is weten zei mijn oma altijd.

12 mei 2022

Maria deel... Het haar van Maria en Jezus gekleurd met acrylverf.

12 mei 2022

Jezus draagt een lendendoek. In de Romeinse tijd was het strafbaar om een broek te dragen. Mannen, vrouwen en kinderen droegen gewaden met daaronder een lendendoek.

12 mei 2022

Maria...... In 1907 werd de bustehouder uitgevonden door Mary Phelps jacob en haar Franse dienstmeisje. Voor die tijd wikkelden vrouwen hun borsten in met een dunne doek als ondersteuning voor hun borsten. Omdat Maria maar tot aan de halslijn is afgewerkt en ik haar jurk meer vorm wil geven dan haar vorige jurk, heb ik gekozen voor zo'n historische BH.

14 mei 2022

Mooie kleding maak je niet alleen met de naaimachine, maar ook met het strijkijzer. Dat heb ik van mijn oma geleerd.

18 mei 2022

Maria deel ..... Omdat Maria twee verschillende armen heeft en ik om het kind heen moet werken moet ik veel met de hand doen. Gelukkig ben ik "ervaringsdeskundige" Als kind van een jaar of 10, toen ik nog niet wist hoe het werkte met patronen, naaide ik de kleding voor mijn mijn barbies om de poppen heen. En.... ik hou van priegelwerk.

19 mei 2022

Maria deel.... Omdat het beeld weinig tot geen model heeft heb ik het bovenkleed aangerimpeld aan een pasje. Zo krijgt de kleding meer diepte. Het onderkleed heeft een A lijn en is gemaakt van een bruidsjurk die gebruikt is voor een toneelvoorstelling.

Een draad losgepeuterd uit het overgebleven stof en het bovenstuk vastgezet met een kettingsteek. De draad eerst gestreken. Ik wilde persé hetzelfde garen.

30 mei 2022

Maria deel..... het bovenkleed van Maria heeft wijde mouwen. Om ze mooi te laten vallen heb ik een stukje looddraad in de naad verwerkt. De zoom is afgewerkt met een kettingsteek.

11 juni 2022

Maria deel.... Op een geïmproviseerde sokkel de lengte van de jurk bepalen. Ik ben niet gauw tevreden over wat ik maak, maar dit wordt "beeld" schoon.

24 juni 2022

Maria deel..... vandaag heb ik het kleed van Jezus gemaakt. Best een gefriemel om een mooi halsbeleg te maken. Gelukkig heb ik in het verleden, net als mijn oma, veel Barbie kleertjes gemaakt.

24 juni 2022

Ben Linssen:
“Met groot vakmanschap is Virginie Michiels bezig met de restauratie van het Mariabeeld behorende bij de kapel aan de Luifelstraat. Stofkeuze, werkwijze, patronen tekenen ligt in goede handen bij Virginie. Ook aan de buiten gaat hard gewerkt worden. Alles wordt gerestaureerd en in de juiste kleuren geschilderd. Alles met de bedoeling om Maria en kind weer voor de komende jaren te laten schitteren. Binnenkort meer nieuws.”

29 juni 2022

Maria deel .... Omdat het jurkje van Jezus over de hand van Maria moet passen is het vrij wijd en vormeloos. Daarom heb ik een gordel gemaakt van borduur- en zilvergaren.


29 juni deel 2

Maria deel...... Nu Maria en Jezus voorzien zijn van kleding kan ik beginnen aan de mantel en eventueel een sluier. Voor zover ben ik best tevreden?

1 juli

Maria deel.... Voor de mantel van Maria heb ik twee mooie, blauwe stofjes uitgezocht. Op de donkere buitenkant ga ik iets borduren, want versieren met een simpel biesje vind ik niet mooi genoeg.

1 juli deel 2

Maria deel.... Omdat ik het bladmotief op het bovenkleed van Maria zo mooi vind heb ik het overgenomen en ga ik het op de mantel borduren.

Het bladmotief overgebracht op het stof. Missie geslaagd.

7 juli

Werk in uitvoering.

8 juli

Wie weet waar ik dit garen kan kopen? Ruim 25 jaar geleden gekocht en net te weinig voor de mantel van Maria. WIE OH WIE?Lieve mensen, geloof het of niet, maar dankzij Christine-Leo Fondse ben ik voorzien en kan ik de mantel verder afmaken. Dankjewel Christine. 😘😘😘

13 Juli

Maria deel..... Aan een kant van de mantel is het borduurwerk klaar. De stengels en de omtrek van de blaadjes heb ik met de naaimachine gemaakt. De blaadjes heb ik met de hand opgevuld.

20 juli

Maria deel..... De mantel van Maria is bijna klaar. Van twee oorbellen heb ik een mooie sluiting gemaakt.


23 juli 2022

Maria deel..... om de mantel mooi te laten vallen naai ik loodband in de zoom. Wie bewaard heeft wat.

26 juli 2022

Foto's gemaakt door John Peters. Ik vind ze goed gelukt.

3 augustus 2022

Maria deel......

4 augustus 2022

Maria deel....... De make over van moeder en kind is klaar. Echter; Maria had een scepter in haar rechterhand. Die komt niet terug, maar Maria met een gat in haar hand kan natuurlijk ook niet. Aangezien ik niks kan vinden dat naar mijn zin is ga ik zelf iets maken. Nog even door friemelen dus.

 

25 augustus 2022

Werk in uitvoering. Tis even uitvogelen wat ik precies wil.

26 augustus 2022

Tja....

Vrijdag 2 september 2022

Ik heb mijzelf dit setje cadeau gedaan. Niet voor mijn nagels -, maar om om mijn vogeltjes te polijsten. Werkt perfect.

Zaterdag 3 september 2022

Nummer een of nummer twee?

Vrijdag 7 oktober 2022

Voorbereidende werkzaamheden restauratie pötkapel Luifelstraat.

18 oktober 2022

Mensen van de Gilde opleiding zijn in een leerproject begonnen aan de restauratie van het putkapelletje in de Luifelstraat op initiatief van Ben Linssen.

20 Oktober 2022

Leerlingen Gilde opleidingen Roermond hard aan het werk. Restauratie pötkapel Luifelstraat. Schuren,plamuren,gronden en het dak waterdicht maken. Mooi om te zien dat de jongeren in opleiding, dit een mooi project vinden om aan mee te werken. Nu vakantie en over een paar weekjes weer verder. We steken een kaarsje op dat het weer meewerkt.

8 November 2022

Het is een tijdje stil geweest rondom Maria. Dit komt, omdat ik goed wilde nadenken over wat ik buiten de kleding van moeder en kind nog wilde toevoegen van mezelf. Het is tenslotte 2022 en daar hoort een eigentijdse toets bij. Bij Maria ben ik er nog niet helemaal uit. Voor het kind heb ik een hangertje gemaakt met een lieveherenbeestje als symbool tegen zinloos geweld.

17 november

18 november

De leerlingen van Gilde opleidingen zijn vandaag begonnen met het aanbrengen van de juiste kleuren op de Pötkapel. Als het weer meewerkt kunnen we binnenkort genieten van een schitterende Maria kapel. Trots op de leerlingen en docenten van de Gilde Opleidingen Roermond in samenwerking met Linssen Veiligheid.

Vrijdag 18 november 2022 om 11.05 uur.

Bron: Roermond Toegankelijk

Er word op locatie les gegeven. Net zo als afgelopen dinsdag.

Donderdag 24 november 2022

Vandaag de laatste keer dat de leerlingen Gilde opleidingen aan de slag gaan met de Pötkapel. Het schitterende weer is ons gegund. Enorm trots wat de leerlingen voor een prestatie hebben geleverd onder leiding van docent Henk Caniëls. Vanaf het professionele rapport van aanpak,werkwijze en producten heeft alles keurig verlopen. Nu nog een aantal zaken afronden en Maria mag naar huis.Als linssen Veiligheid zijn we trots op de samenwerking met Gilde Opleidingen Roermond. Binnenkort meer nieuws.

Vrijdag 2 december 2022

Vraag

Beste Collega's stadsgidsen.

Zoals jullie wellicht weten is het putkapelletje in de Luifelstraat prachtig gerestaureerd door leerlingen van de Gilde Opleidingen op initiatief van Ben Linssen van Linssen Beveiliging. Het Mariabeeld is ook heel mooi gerestaureerd Nu heeft Ben me gevraagd historische gegevens aan te dragen om een infobord ter grote van een A3 naast het gevelkapelletje te plaatsen. Het kapelletje hoort bij de put die in het pand Markt 10 nog aanwezig is. De put was aan de gevel van de Grauwe Toren, een middeleeuws Belfort. In de 18e eeuw is het Belfort afgebroken en het huidige pand dateert uit 1779 en werd in 1870 gewijzigd.

Graag zou ik meer weten over het kapelletje. Wanneer en door wie is het gebouwd.

Mocht je gegevens hebben zou ik dat graag snel van je horen zodat wij, Stadsgidsen van Roermond, Ben Linssen kunnen helpen met de realisatie van het infobord.

Groeten van André Schnitzler

Maandag 5 december 2022

Maria keert terug,

Op vrijdag 16 december om 13.00 uur keert Maria weer terug naar de pötkapel aan de Luifelstraat. Na maanden van afwezigheid wordt Maria en kind weer teruggeplaatst in haar eigen vertrouwde omgeving. Leerlingen van de Gilde Opleidingen Roermond hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de kapel te restaureren en in oude glorie te herstellen. Virginie Michels heeft geweldig werk geleverd, Maria ziet er weer schitterend uit en kan weer stralen de komende jaren.

Vind je het leuk om de de ceremonie bij te wonen dan zien we je graag op vrijdag 16 december om 13.00 uur

DELEN WORDT ZEER OP PRIJS GESTELD.

Woensdag 14 december

Maria, komt terug van vakantie.

A.s. vrijdag om 13.00 uur wordt Maria teruggeplaatst in haar kapel aan de Luifelstraat. Na een grondige restauratie van de kapel en Maria, kan Maria de komende jaren weer schitteren in dit prachtige monument.
Grote dank aan de Gilde opleidingen en Virginie Michels die met veel liefde en passie voor de kapel dit prachtige resultaat hebben neergezet.
U bent van harte uitgenodigd om bij deze ceremonie aanwezig te zijn. Vertegenwoordigers van de gemeente, Gilde opleidingen, Stichting Rura en onze plebaan/deken zullen aanwezig zijn.

DELEN VAN DIT BERICHT WORDT OP PRIJS GESTELD.


Donderdag 15 december 2022

Als laatste mijn naam in de mantel van Maria gemaakt. Morgen gaat ze naar huis. Om 13.00 uur op de Luifelstraat.

Voor en na de make over.

 

Vrijdag 16 december 2022

Daar gaat ze.........