Hoofdpagina

Ruermonde
MDL - MDLIV

Stadsplan
uit 1550

 


 

Vestingstad Ruermonde MDL – MDLIV


Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de Roermondse stadsgidsen heeft Frans Jansen een bronzen stadsbeeld gemaakt. Hier zijn enkele jaren van bestuderen, tekenen en moduleren aan vooraf gegaan. Deze bronzen miniatuurstad schetst een stadsbeeld van de vesting Roermond tussen 1550 – 1554 en heeft een permanente plek gekregen in het winkelcentrum aan de Roersingel genaamd Roercenter.
Sprookjesstad

Vier kerken, dertien kloosters, tien poorten en 25 torens. Dit zijn onder andere de ingrediënten voor deze Roermondse, in brons gegoten, miniatuur stad. Een stad met een sprookjesuiterlijk die je terugvoert naar de middeleeuwen.

Inspiratie vanuit Spanje
De maker van dit beeld heeft mede inspiratie opgedaan tijdens zijn verblijf in Valladolid in Noord-Spanje. De heimwee naar Limburg heeft hem tot een zoektocht gebracht waarin nieuwe historische feiten over Roermond voor hem bekend werden. Zo kwam hij te weten dat Karel V in 1543 te Roermond was. De keizer inspecteerde de muren nadat de stad zich had overgegeven. Filips II, de zoon van Karel V, heeft in Roermond over Brusselse tapijten gelopen van het stadhuis naar de hooghkerk toen hij tot hertog van Gelre werd gekroond. Deze Spaanse koning zorgde er tevens voor dat Roermond in 1559 een bisschopsstad werd. De “bronzen miniatuurstad” beeldt deze tijd uit.


Tastbare historie
Nu loopt Frans zelf regelmatig door de stad als stadsgids en vertelt bezoekers over de rijke geschiedenis van Roermond. De beleving van deze historierijke stad zoals hij die voelt, wilde hij vastleggen en voor iedereen toegankelijk maken. Met behulp van de kaart van Jacob van Deventer heeft hij die beleving tot iets tastbaars gemaakt waarin de bezoeker voldoende ruimte heeft om de eigen fantasie op los te laten.Links op de foto Frans Jansen


Het ontwerp.
Na jaren van bestuderen, tekenen en moduleren heeft stadsgids Frans Jansen de vestiging en cloosterstad Ruermonde naar een kaart van Jacob van Deventer ontworpen. Zie ook "Stadsplan uit 1550".

 

 

 

 

U kunt de bronzen stad bezichtigen in winkelcentrum Roercenter gelegen in de Roersingelpassage.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VVV Roermond. Tel.: 0900 202588.