Hoofdpagina

Het begon
met een ballon

De Limburger

Sint Ursula

Kärsämäki-
Sydänmaa


 


Fins bezoek aan Sint Ursula

 

Het begon met een ballon

De zusjes Greta en Mia van Ass uit Roermond deden in 1938 mee aan de ballonnenwedstrijd die Sint Ursula hield ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix. Omdat Greta op de dag van het oplaten ziek was, bond Mia Greta's ballon aan de hare vast en dit ballonnenkoppel legde de ongelooflijke afstand van 2500 kilometer af.


Dit werd wereldnieuws en zelfs The New York Times wijdde er een artikeltje aan.
De oranje ballonnen kwamen terecht in het Finse Kärsämäki. Daar baarden ze veel opzien. Bijna zeventig jaar later kennen nog veel inwoners het verhaal van de ballonnen.


De gemeenschap wil nu op de vindplek een recreatiehuis bouwen waar vakantiegangers en passanten kunnen logeren. Als eerbetoon aan het ballonnenwonder wordt het huis vernoemd naar koningin Beatrix. Als alles volgens plan verloopt zal het worden ingewijd rond de zeventigste verjaardag van onze vorstin en dus ook de zeventigste verjaardag van de bijzondere vondst door de inmiddels overleden boswachterszoon uit het dorpje Sydänmaankyla in het noorden van Finland.
Op bijgaand kaartje zie je de vindplaats aangeduid met een rood kruis.

 

 

Culturele uitwisseling
Op vrijdag 9 februari 2007 bezocht een kleine delegatie uit Finland onze school. Een van de gasten was Esko Vänätütto, de buurman van de vinder. Het doel van het bezoek was het leggen van contacten met organisaties in onze regio om tot een culturele uitwisseling te komen. Zo worden de mogelijkheden onderzocht om met een gymnasium in de omgeving van Kärsämäki in contact te komen voor een nadere kennismaking.
De Finnen brachten donderdag een bezoek aan de bejaarde Greta die met hen herinneringen ophaalde. Dagblad De Limburger deed daarvan verslag in de editie van vrijdag 9 februari 2007. Bijgaande foto is uit de krant afkomstig en toont de Finnen en Greta met haar zus Lia, gebogen over de kaart van Finland.


Een van de Finse projecten in Kärsämäki wordt opgezet rond een geheel met de hand gebouwde houten kerk. Opzet is om met Europese subsidie, de Finnen hebben al contacten met Brussel, concerten te organiseren in deze akoustisch bijzondere ruimte binnen de kaders van een cultureel uitwisselingsproces. Initiator in deze is de beherende geestelijke van de kerk, op de foto's links.