Hoofdpagina

 


Roermondenaar overseas met een hart voor historie.

De volgende gegevens werden op 09 september 2004 om 19:09 ingevuld in formulier http://www.historie.roermond.net/email/email.htm:

naam:_ : Will Mooren
emailadress:_ : ----------
onderwerp:_ : 1572 print
Bericht : Hi,
I have acquired which looks like an original print dated 1572. It shows the siege and the resulting battle of Roermond. If you are interested in seeing it I can scan and email a copy. I was born in Roermond and I am interested in the history of the stadswallen. I collect dated maps and information like that.
My address is
Will Mooren
-----------
-------
USA
submit : Verzenden

(adres gegevens bekend bij redactie)

Kaart Roermond 1572 van Frans Hogenberg.
(aanval van Oranje op Roermond)
Met dank aan Will Mooren.

ROERMONDSE KAART UIT 1572 IN DE USA:

We kregen op onze site een vraag uit de USA over een kaart van Roermond uit 1572.
Na wat over-en-weer gemail bleek het om de kaart van Frans Hogenberg te gaan met
daarop de troepen van Oranje die Roermond vanuit het oosten aanvallen.
(Lees meer daarover in het Kalendarium)
Hij had die kaart als zijnde een originele gekocht voor een paar tientjes!
Hij vroeg of wij eventjes konden beoordelen of dat een origineel was! Hij had die via internet gekocht en in de USA aan een expert laten zien die zei dat het in ieder geval oud linnen en inkt was. We weten natuurlijk niet wat oude kaarten van Roermond in de USA kunnen
opbrengen, misschien is het wel echt een oude maar we hadden zo onze twijfels, gezien de prijs. Zijn zus woont hier in Roermond en hij was bereid die kaart naar haar sturen zodat zij hem hier kon laten bekijken.
(Als dank stuurde hij ons een hoge-resolutie afbeelding van die kaart om op onze site te kunnen zetten in het kaartboek)
Natuurlijk hadden we links en rechts al geïnformeerd hoe we het beste te werk konden gaan.
Toen zijn zus met die kaart bij ons langs kwam rezen er toch twijfels: hij zag er toch wel erg oud uit. We adviseerden haar dan ook die kaart toch maar eens te laten beoordelen door een echte vakman, dus werd er een afspraak gemaakt in Utrecht met Dhr.Kervezee. En ja hoor… het bleek toch een échte originele kaart te zijn! We hebben Dhr Mooren dan ook meteen een e-mailtje gestuurd om hem te feliciteren!

Lees verder in ons kalendarium........

Ware grootte kaart 640x465 230kb