Orgels

 

 

KUNKELS ORGEL NU OFFICIEEL NEDERLANDS CULTUURBEZIT.

Haarlem mei 2007- Eindelijk is het zover! Het Kunkels Orgel, tezamen met het originele repertoire is nu door het ministerie van OCW aangewezen tot beschermd voorwerp in de zin van artikel 2 van de Wet tot behoud van Cultuurbezit. Deze, door minister van de Hoeven ondertekende brief, vervult ons met trots. Eindelijk is er serieuze erkenning door de overheid voor het door onze stichting behouden kermis/ concertorgel, het grootste van Europa!

 

Wat er aan vooraf ging:

Het Kunkelsorgel bedreigd?

Het draaiorgelmuseum in Haarlem dreigt te verdwijnen, daarmee ook het Kunkelsorgel.
Een stukje Roermondse historie kan men toch niet zomaar verloren laten gaan.

Bron: Haarlems Dagblad

Sloop dreigt voor museum Kunkelsorgel
Haarlem - maandag, 13 augustus 2001


HAARLEM - De slopers hijgen inmiddels in de nek van het museum Kunkelsorgel. De gemeente Haarlem verleende vorige week de sloopvergunning, maar een ander onderkomen voor het orgelmuseum is nog steeds niet gevonden. De sloper mag pas aan de gang gaan wanneer hiervoor een oplossing is gevonden.

'Oorverdovende' protestmars
Haarlem - zaterdag, 24 november 2001


HAARLEM - Orgelmannen uit heel Nederland dreigen met hun instrumenten naar Haarlem te komen voor een oorverdovende protestmars door de stad. Dat zegt Sylvia Goudriaan, voorzitter van de Haarlemse orgelhal Het Kunkelsorgel. De orgeldraaiers zijn verontwaardigd over de dreigende sluiting van de orgelhal aan de Werfstraat. Goudriaan: ,,Als het moet, zetten we het hele centrum van Haarlem vol.''

Orgelmuseum mag nog even in Werfstraat blijven
Haarlem - dinsdag, 12 februari 2002


HAARLEM - Het orgelmuseum Het Kunkels Orgel is voorlopig gered. De kantonrechter heeft beslist dat het museum pas in juni volgend jaar weg moet uit het huidige gebouw aan de Werfstraat.

Orgelmuseum vecht bij rechter voor onderdak
Actueel - dinsdag, 29 januari 2002


HAARLEM - Orgelmuseum Het Kunkelsorgel in Haarlem heeft de kantonrechter gisteren gevraagd de ontruiming van zijn pand te schorsen. Het museum huurt een pand aan de Werfstraat, dat echter door de gemeente is verkocht aan de Vomar. De supermarkt heeft de huur in november vorig jaar opgezegd en wil dat de orgels per 1 juni weg zijn.

Wat is het Kunkelsorgel.

Het Kunkelsorgel is gebouwd in 1909 door de firma Marenghi in Parijs en heeft gespeeld in de Keizerhof danszaal in Antwerpen. Rond 1930 heeft Carl frei in Breda het in opdracht van de kermisexploitant Kunkels in Roermond geheel verbouwd en halverwege de 30er jaren werd het van een ander, voor die tijd modern front voorzien. Zo speelde het jaren in de danstent van Kunkels.
Tijdens de 2e wereldoorlog liep het orgel aanzienlijke schade op en in de 50er jaren nam een groep Haarlemse orgelvrienden het initiatief om het te restaureren. Sinds 1969 staat het hier opgesteld.
Het heeft 112 toetsen en 14 registers en is hiermee het grootste concertorgel van Nederland.
In 2001 is het orgel muzikaal geheel gereviseerd.

Kunkelsorgel in zijn oorspronkelijke locatie met het originele front.

Beluister het Kunkelsorgel in actie.

 

Deze informatie verkregen op draaiorgelmuseum.org.
Voor meer informatie verwijzen wij naar:

Stichting Stadsorgel Haarlem "Het Kunkelsorgel"
Secretariaat: KÜPPERSWEG 3, 2031 EA HAARLEM NOORD

Wilt u het museum bezoeken:
OPENINGSTIJDEN
Open op zondagen van 12.00 tot 19.00 uur of na telefonische afspraak op andere tijden.
KÜPPERSWEG 3, 2031 EA HAARLEM NOORD
http://www.draaiorgelmuseum.org