Hoofdpagina


 

Een hoed, een oude kaart en een kapelletje.
Bijdrage: Gerard van der Garde


In het Rijksmuseum in Amsterdam wordt deze hoed bewaard. Bij het zien hiervan zal er misschien geen schok van herkenning door u heen gaan. Maar als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Roermond, zou u toch eens in Amsterdam moeten gaan kijken.


Het gaat namelijk om de hoed (met het bloed en het hersenvocht) van graaf Ernst Casimir van Nassau-Dietz (1573-1632), stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe en veldmaarschalk van het Staatse leger. Hij was tijdens de Tachtigjarige Oorlog de tweede man in het Staatse (Noord-Nederlandse) leger, direct onder zijn neef Frederik Hendrik. In 1632 werd hij getroffen door een verdwaalde kogel tijdens aan patrouille. Dat gebeurde bij Roermond, dat de dag daarop door de Staatsen bezet werd. De voormalige Ernst-Casimirkazerne (nu Designer Outlet Roermond) is naar hem vernoemd.



Aan de Venloseweg staat een villa met de naam Huize Ernst Casimir, ook wel bekend als het voormalige Hotel Kissels. Het is gebouwd vlakbij de plaats waar Ernst Casimir volgens de overlevering de dood vond. Maar is dat verhaal ook te bewijzen?


In het Gemeentearchief van Roermond wordt een slordig getekende, 17e-eeuwse kaart van Roermond en omgeving bewaard. Er staan teksten op als ‘Dit ys ein grotte hochte’, ‘Heir mot ein batteri wesse om deisse vorstat to winnen’ en ‘Heir salmen die Rour yn di Mas breingen’. Het zijn aanwijzingen voor het Spaanse leger, dat in 1637 Roermond op de Staatsen heroverde. Bij de Kapellerlaan staat: ‘Heir bleef graf Ernest’. Dat lijkt te slaan op Ernst Casimir, die dus waarschijnlijk niet aan de Venloseweg de dood vond.

 


Volgens een andere overlevering staat dit kapelletje aan de Kapellerlaan op de plaats waar Ernst Casimir gedood werd. Gezien de belegeringskaart uit 1637 zal dit verhaal dus waarschijnlijk wèl kloppen.