Musée Guillon
Swalmerstraat 3
Ernst A.J. Burke
Dit huis werd tussen 1861 en 1867 gebouwd door de architecten François van Schoubrouck en Karel Weber voor Gérard Charles Hubert Guillon (1811-1873), notaris en oudheidkundige. Aan de daklijst bevinden zich vier grote leeuwenkoppen. Tussen de ingang en een venster op de begane grond bevindt zich een cartouche met het jaartal 1861, een passer en een hamer, en de initialen HL (van Henri Leeuw, die veel ornamenten in en op het huis maakte). De deuren en de koetspoort maken een rijkgesneden indruk, maar de ornamenten zijn van ijzer (magneet!). Velen denken dat passer en hamer in de cartouche het symbool vormen van de vrijmetselaars, en daarom vermoedde men dat Guillon daartoe behoorde. Wellicht is het symbool van de vrijmetselaars in de laatste eeuw gewijzigd, maar het huidige symbool van de vrijmetselaars bestaat uit passer en winkelhaak. Het symbool van de steenhouwers bestaat daarentegen uit passer, steenbeitel en de karakteristieke ronde hamer.
Charles Guillon werd in 1843 als notaris in Roermond beëdigd. Vanaf 1851 tot aan zijn dood was hij lid van de gemeenteraad, en ook enige tijd lid van de Provinciale Staten. Hij was een radicale liberaal, zelfs antiklerikaal, en hij voelde zich ook na 1839 meer verbonden met België dan met Nederland, hij was een van de leiders van de Roermondse separatistische actievoerders.
Guillon heeft gedurende zijn leven een enorme (kunst-)historische verzameling aangelegd die hij tentoonstelde in zijn woonhuis aan de Swalmerstraat. Deze verzameling stond bekend onder de naam ‘Musée Guillon’. In zijn collectie bevonden zich onder andere 68 schilderijen, 830 charters, bijna 1800 munten en rond de 1000 Romeinse en Germaanse oudheden waarvan een deel zelf opgegraven. Daarnaast had Guillon een eigen bibliotheek die 3114 naslagwerken bevatte.