Hoofdpagina



IRA-aanslagen

 

Vier Australische toeristen (die in Londen werkten) werden op de avond van 27 mei 1990 op de Markt in Roermond, terwijl zij foto's maakten van het sfeervolle, verlichte stadhuis, onder vuur (16 schoten) genomen door drie daders. Twee Australiërs, de 24-jarige Stephen Melrose en de 28-jarige Nicholas Spanos, vonden de dood. Later bleek het om een vergissing te gaan. Een dag later verklaarde het Katholieke Noord-Ierse bevrijdingsleger IRA, dat zij het gemunt hadden op Britse militairen die in Duitsland, vlakbij Roermond, gelegerd waren. Omdat de Australiërs in een huurauto met een Brits kenteken rondreden, werden zij voor Britse militairen aangezien. De vrijspraak voor de verdachten, die volgde na een proces, gaf in Groot-Brittannië aanleiding tot verbazing en verontwaardiging. Het kleine beetje bewijs dat justitie in handen had tegen de vermoedelijke daders, was mede door politiefouten om zeep geholpen.

Stephen Melrose en Nick Spanos waren twee slachtoffers uit de lange rij die het Ierse Republikeinse leger bij vergissing doodde. Enkele maanden voor het drama in Roermond was er nóg zo'n incident met een ‘onbedoeld’ slachtoffer geweest. In Duitsland, op vijf kilometer van de Nederlandse grens, was een Britse luchtmachtmilitair in zijn auto geliquideerd door het IRA.

Op 1 mei 1988 was er al eerder een IRA aanslag gepleegd in Roermond. Op een parkeerstrook achter schouwburg ‘de Oranjerie’ werd omstreeks 01.00 uur de Britse militair Ian Shinner (20) uit Winsford in noordwest-Engeland, in koelen bloede doodgeschoten in zijn auto. Twee mede-inzittenden, met wie Shinner in Roermond uit was geweest, werden door een kogelregen uit een automatisch wapen zwaar gewond. De politie, die enkele minuten na de aanslag reeds ter plekke was, trof een ware slachtpartij aan. De auto van de drie militairen was volkomen doorzeefd met kogels. Op de plek des onheils heeft de politie 18 hulzen gevonden. De 20-jarige luchtmachtsoldaat Ian Shinner moet op slag dood zijn geweest. Hij werd onder meer in het gezicht geraakt. Zijn twee metgezellen, van wie de identiteit nog niet is vrijgegeven, raakten respectievelijk zwaargewond in de schouder en in de buikstreek. Een van de militairen moest waarschijnlijk een been missen. In augustus 1988 worden de IRA-leden Gerard Hanratty en Terence McGeough aangehouden aan de grens bij Echterbosch. In 1992 worden beiden door de rechtbank in Düsseldorf vrijgesproken van een bomaanslag op soldaten van het Britse Rijnleger. Het eventuele aandeel van McGeough en Hanratty in de moordaanslagen in Roermond en Nieuw-Bergen is buiten de dagvaarding gelaten. De Nederlandse Justitie had verzuimd de Limburgse aanslagen aan het Duitse onderzoek toe te voegen.

Markt 25 Herinneringsplaquette voor twee IRA slachtoffers