Hoofdpagina

 

 

Museum koopt waardevolle stadsplattegrond uit 1671
Bron: De Limburger Vanessa Bodewes
woensdag 01 september 2004

Het Stedelijk Museum in Roermond heeft bij een galerie in Milaan een unieke stadsplattegrond van de hand van de bekende kaartenmaker Herman Jansens aangekocht. De kaart is in 1671 in opdracht van het stadsbestuur vervaardigd en wordt als een topaanwinst beschouwd.

De plattegrond, een aquarel, is niet lang na de tweede stadsbrand gemaakt en is voor zover bekend de meest gedetailleerde kaart van de middeleeuwse bebouwing. Onder meer het feit dat de kaart zo gedetailleerd is, maakt de tekening, die een origineel is, zo bijzonder. De maker heeft door middel van kleur exact aangegeven welke panden door de tweede stadsbrand (1665, red.) werden verwoest. Een aantal grotere gebouwen, zoals bijvoorbeeld de Munsterkerk, de Kathedraal of het Kartuizerklooster, zijn bovendien weergegeven zoals ze er daadwerkelijk uitzien. De tekening toont verder een aantal poelen die dienden als waterreservoir. Het water uit de poelen werd gebruikt als ergens brand uitbrak.

Het museum is erg gelukkig met de nieuwe aanwinst. Volgens directeur R. Hoekstra is het origineel ,,een icoon voor de geschiedenis van de stad.'' Het bestaan van de kaart is al jaren bekend. Het museum wilde de plattegrond dan ook al tijden graag kopen, maar vanwege de hoge vraagprijs lukte dat niet. In 1988 bood een bekende kunsthandel de kaart voor 75.000 gulden aan op de Tefaf in Maastricht. Door de prijs liet de gemeente de kans aan haar voorbij gaan.

Na 1988 was het niet duidelijk waar het origineel zich bevond. Het museum, dat wel over een kopie beschikte, was dan ook zeer verheugd toen de Italiaanse galerie de tekening te koop aan bood. ,,Er heerste hier echt een hoera-stemming'', aldus Hoekstra. ,,Maar dat hebben we de galerie natuurlijk niet laten weten.'' Het museum won advies in bij het prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Die kende de kaart en bevestigde de bijzondere status. De vraagprijs van 20.000 euro was bovendien redelijk. Het museum deed vervolgens een bod van 15.000 euro en dat werd door de galerie geaccepteerd.

De plattegrond ligt momenteel bij het Restauratie Atelier Limburg in Kerkrade. Daar wordt de tekening opgeknapt door papier-restaurator H. Lagro. Volgens de restaurator verkeert de kaart in een niet al te beste staat. Een van de oorzaken is een eerdere restauratie die niet vakkundig is uitgevoerd. Lagro ziet deze restauratie als een standaardklus waar hij in januari aan begint. De werkzaamheden zullen zeker een maand in beslag nemen.


De historische plattegrond is sinds 9 april 2005 te bezichtigen in het Roermondse Stedelijk Museum.