Hoofdpagina

 

 

Bruggetje Hellegat geen monument
Bron: De Limburger Ruud Linssen woensdag 29september 2005

Het bruggetje Klein Hellegat in het gebied Roerdelta in Roermond krijgt niet de beschermde status rijksmonument. Dat betekent dat het gesloopt mag worden.
Wethouder J. van Rey (VVD, economische zaken) vreest echter voor vertraging als gevolg van nieuwe procedures.
Hoewel er op dit moment geen belemmering is om te slopen, kan daar verandering in komen als stichting Roerdelta-Open bezwaar maakt tegen de afwijzing door Rijksmonumentenzorg. Daarna kan de stichting ook nog naar de rechter. In dat geval zou de sloop nogmaals een bijzondere lange vertraging oplopen omdat het bruggetje al die tijd onder bescherming valt.
Om dat te voorkomen vraagt Van Rey nu zelf een monumentenvergunning aan voor hetzelfde bruggetje. Als de gemeente een afwijzing op zak heeft dan staat volgens de regels niets meer in de weg om Hellegat te slopen, onafhankelijk van wat Roerdelta wel of niet doet. Dat heeft Van Rey laten weten in een brief aan de leden van de commissie Economische Zaken.
Roerdeltawoordvoerder J. Vaessen zegt dat binnen enkele weken de knoop wordt doorgehakt over wel of niet procederen. Roerdelta zet zich in om historische elementen als het bruggetje te behouden in dit gebied en had daarom de status rijksmonument aangevraagd.
Hellegat heeft geen nationale betekenis vindt de Rijksmonumentenzorg. Het neemt niet weg dat het bruggetje wel degelijk van cultuur-historisch belang is, maar dan op lokaal niveau.