De Kaart

 

Schuin straatje.
Heeft u zich ook wel eens afgevraagd waarom er zo’n raar schuin pad loopt van de hoek Minderbroederssingel / Graaf Reinaldstraat naar de hoek Dr. Leursstraat / Bisschop Boermansstraat? Het pad loopt diagonaal door het woonblok heen en vindt zijn voortzetting in de al net zo schuine Dr. Leurszijstraat.
Ton van den Berg vond de oplossing via een oude kadasterkaart en maakte ons daarop attent. Het pad en de Dr. Leurszijstraat volgen het beloop van één van de bastions rond Roermond, aangelegd in 1702 en gesloopt kort nadat de verdedigingswerken in 1782 waren overgedragen aan het Roermondse stadsbestuur.
GvdG

[Detail kaart 1782.tif; bijschrift:]
Bastion XV op een kaart uit 1782 (het noorden ligt rechts). Kort daarna werd het uit opgehoopte aarde bestaande bastion geslecht en als akkerland uitgegeven. De schuine grens van de nieuwe percelen akkerland leeft voort in het huidige stratenpatroon.
Kaart: Gemeentearchief Roermond.

[Natuurwinkel.tif; bijschrift:]
Winkel op de hoek Dr. Leursstraat / Bisschop Boermansstraat met links het pad naar de hoek Minderbroederssingel / Graaf Reinaldstraat. Het lijkt alsof de eigenaar van dit pand, net als andere aanwonenden, zijn kant van het pad heeft willen annexeren - of in ieder geval de ruimte daarboven. In combinatie met de afgeschuinde hoek bij de winkeldeur leverde dat een merkwaardig stukje architectuur op.
Foto: Ton van den Berg.