II. Weblog van de zoektocht van Frans Jansen

Uit het web-log van Frans Jansen
dat hij tijdens zijn zoektocht voor ons in Spanje schreef:

MARIA EN EL CAMINO. 1


Morgen ga ik weer eens proeven aan de echte Camino. Deze keer niet als een pelgrim, maar meer om een speciale geschiedenis te achterhalen. Ik ga op zoek naar de vlecht van Maria Magdalena.Gepubliceerd op 15-6-09 om 12:03

Maria en Magdalena en el camino[2]


Oleron St.Marie heeft een prachtig romaans kerkje met diverse zeer merkwaardige kapitelen. De marktplaats ertegenover heet "'Place des mysteres'. In het plantsoen aan de zijkant zijn een paar hardstenen zerken geplaatst. Het binnengaan doe ik bijna op de tast, doch mijn ogen beginnen langzamerhand aan het donker te wennen. Mijn zoektocht naar alles wat maar met Maria Magdalena te maken heeft stuit ik al meteen op een enorm groot schilderij ''Het laatste avond maal a la Da Vinci'. De flits van mijn camera verlicht de ruimte net genoeg om naast Christus een vrouwenfiguur waar te nemen. Een vrouwelijke apostel. De foto’s en meerdere ontdekkingen, zullen later tijdens deze zoektocht me sterken in de mening dat niet alleen Maria maar ook Maria -Magdalena een veelbetekenende rol hebben gehad voor de pelgrims naar het graf van de Heilige Jacobus. Aan les Place des mysteres staan aan de buitenkant van de kerk zuilen die horen bij de hoofdingang. De capitelen stellen figuren voor zoals duivels, mens, dieren enz.. Twee typetjes dragen de romaanse boog. Verder zie ik Jonas die door een grote vis word verslonden. [het laatste] avondmaal op ga ik genieten op deze plek, la place Des Mysteres .Gepubliceerd op 15-6-09 om 20:11

'LES TRES MARIES'.[3]


Van Oleron Saint MARIE gaat onze tocht door Frans BASKENLAND naar het echte beginpunt van de camino St.Jaen Pierre de Port. Van hieruit ga ik van de Camino Frances over op de Camino Aragones op zoek naar een van de drie MARIAS n.l. Maria Magdalena.
Volgens de legende zijn de drie Maria’s [net als Jacobus met zijn dicipelen] met een bootje vanuit Palestina naar de zuid kust van Frankrijk en of DE Noordkust van SPANJE gevaren om op het Iberisch schiereiland het geloof te verkondigen. Een haven plaatsje in Zuid Frankrijk [Porte de tres MERE] zou wel eens de plaats kunnen zijn waar de drie Maria’s het eerst aan wal kwamen.
Om nader te verklaren waarom deze drie Graciën me zo zeer boeien, zal ik even ingaan over welke wonderbaarlijke Maria’s het in dit verhaal gaat.

De eerste Maria is de moeder Gods, moeder van hemel en aarde. Deze ben ik in mijn leven vaak tegen gekomen, zoals bijvoorbeeld Maria van de Kapel in het Zand waar we in de meimaand vaker naartoe liepen. Voor 2 andere Marias , hadden mijn ouders even eens belangstelling , waar ze ons vaker als kind meenaar toe namen, dit waren Maria van Scherpenheuvel en Maria van Heppenaert. Beiden hebben in mijn jeugd een speciale plaats gehad. Onder deze Maria’s vallen natuurlijk ook Maria van Lourdes en Fatima, waarvan de verhalen ons vaker verteld zijn.
In het bootje dat over de Middellandse zee in zuid Europa aan land kwam zaten verder;
De Zwarte Madonna, de tweede Maria. Hier over heb ik al iets speciaals te vertellen. Op de fiets naar Santiago, in de buurt van Vezelay, na een flinke val met mijn fiets,ben ik door haar van mijn pijn verlost.[toen ik haar het kerkje binnenstrompelend tegen kwam].
Maria heeft samen met Jacobus de Apostel op het Spaanse land, vast en zeker een flinke stem- pel gedrukt. Samen zijn ze en la Isla Iberica in twee bootjes aangekomen . Samen zijn ze de patroonheiligen van Spanje.
Wat zal me nog te wachten staan?
St PIERRE DE PORT is een vestigstadje. Je voelt bij het door de Jacobuspoort gaan dat hier de pelgrims veilig waren. Ze werden beschermd door de Tempeliers en verzorgd door de Hospitaal ridders van Sint Jan. Als we ons gaan inschrijven voor een Credencial [stempelkaart], krijgen we een woordenregen van een 6talige dame over ons heen. Toen we weg gingen naar een refugio zei ze; BERGEN KOMEN ELKAAR MAAR EEN KEER TEGEN
voetnoot;DE WENS IS DE MOEDER VAN DE GEDACHTEN. Zou het toevallig zijn dat in Frans Baskenland diverse stokoude romaanse kerkjes 3 torens hebben? VOOR ELKE MARIA EEN.


Gepubliceerd op 17-6-09

De Vlecht van Maria Magdalena [4]
Deze keer vervolg ik mijn "' CAMINO'', met op zoek te gaan naar de derde Maria [UIT HET BOOTJE], Maria Magdalena.
Mijn verhaal begint in Roermond.

DE VLECHT VAN MARIA MAGDALENA.
In 1568 een jaar voor de Beeldenstorm was dees Katholieke stad, waar men Filips de tweede tot koning had, omgeven door een leger van lutheranen,hugenoten en calvenisten. Er kwamen 700 soldaten uit Aragon onderleiding van 'Domingo Rasera', en het ontzet begon.
Hij zegevierde doch.....Voor dit overwinnen wilde hij geen geld gaan innen. Als diep gelovig katholiek, vroeg hij dees vlecht, dees uitzonderlijke reliek. Zo kwam deze terecht in La Almunia in Spanje. Domingo Rasera, trotseerde gevaar, voor een reliek..voor Magdalena haar haren. Elk jaar is er in Ricla bij Almunia een Magdalena-feest, door dat Rasera met zijn leger toen hier is geweest.


Gepubliceerd op 19-6-09 om 8:53

EL CAMINO EN MAGDALENA [5]


Op een hoogte niet ver van RONCESVALLES waar Karel de Grote in 778 strijd geleverd heeft , tref ik een gedenkteken van het slachtveld. Beneden in het monesterio aangekomen, komen weer allerlei gedachten bij me op van de vorige bezoeken aan Roncesvalles als peregrino. Ook bij het zien van de grote refugio 'ÉL MUSEO waar in ik geslapen heb.

Deze keer ben ik daar met een ander doel. In het archief van het klooster komt de naam van Maria Magdelena voor en wel in de belangrijkste schat van het kleine maar zeer mooie museum. Er bevinden zich n.l. in een reliekhouder HET SCHAAKBORD VAN KAREL DE GROTE en ook haren van Maria Magdelena. Opgewonden over deze ontdekking, die denkelijk iets te maken heeft met de oorsprong van de Roermondse vlecht informeer ik Maria aan de receptie die zuiver lijkt op het schilderij van Maria Magdelena in een dorpje La Madeleine ongeveer 7 km van Jean Pierre de Port. Verwonderlijk?


Gepubliceerd op 19-6-09 om 16:58

MARIA MAGDELENA EN EL CAMINO DE SANTIAGO [6]


Op weg richting Ricla, waar zich een gedeelte van de Maria Magdalena reliquie bevind kom ik lang de verschillende wegen naar Santiago al vele malen Maria Magdalena tegen. Het schilderij a la Da Vinchi in Oleron- Saint Marie, het laatste avond maal, met Maria Magdelena links van Jesus. Rasera onze Spaanse veldheer [DIE IN 1568 IN ROERMOND WAS] zal vast en zeker geweten hebben van het bestaan van deze belangrijke reliquie. Aragon was geliefd bij zijn zeer katholieke koning Filips de tweede, die mogelijker wijs zelf hiermee ook wat had. Uiteindelijk waren zijn grootouders van het koninkrijk Aragon en had Filips zelf een kasteel in Jaca laten bouwen.
voetnoot; grote koningen en keizers ware soms echte verzamelaars van gekende relieken b.v. Karel de Grote was in het zit van het kleed van Maria dat om de zeven jaar in Aken getoond word.


Gepubliceerd op 20-6-09 om 0:34

MAGDALENA ONDER HET KRUIS (in La Magdelene)[7]

De tot nu toe oudste afbeelding die ik tegen gekomen ben.
Magdalena onder het kruis in La Magdalene.

 

 

 


Gepubliceerd op 20-6-09 om 15:49

Uit: http://beeldeninbrons.web-log.nl/mijn_weblog/